Susisiekite su manimi: arkadijus@vinokuras.lt
Arkadijus Vinokuras
Arkadijus Vinokuras - Užrašas
Blogas

Žiūrimi įrašai paskelbti 2011 liepos mėn.

Dešinysis ekstremzmas ir religija – Norvegija?

Paskelbta 2011 liepos mėn. 23 d. | 801 koment.

Žymės: , , , ,

Visų pirma nuoširdi užuojauta nužudytų Norvegijoje vaikų tėvams, užuojauta norvegams. Užuojauta ir mums Lietuvoje, pastoviai skambinantiems varpais perspėjant apie dešiniojo ekstremizmo ir religinio fanatizmo pavojų. Šiuo atveju, krikščioniškojo fundamentalizmo.  Te ši žiauri tragedija mūsų politikams, visuomenei  Lietuvoje virsta perspėjimu apie tai, kas nutinka, kai užsižaidžiama populizmu, kai  rodomas nuolankumas apsimetusiems tautininkais nacionalistams, kai lenkiamasi teisinį nihilizmą garbinančios Garliavos minios išpažinėjams ir veikėjams. Kai „vardan ramybės“ tai yra dėl simpatijų ir reitingų įtakojami teismo sprendimai, kai  nuo bausmės atleidžiami „tautos“ teisėjai, o lauk išprašomi prokurorai profesionalai. Nuolaidžiavimas visada gaunantiems leidimą žygiuoti centrinėmis Vilniaus gatvėmis neo naciams, nuolaidžiavimas fanatiškai nusiteikusiems bažnyčios tarnams norintiems  visuomenei  primesti viduramžiškas su žmogaus teisėmis ir laisvėmis, moters teisėmis susikertančiomis klejonėmis, te šis kruvinas išpuolis tampa  pamoka, virsta supratimu apie tai, kiek mažai tereikia, kad  nuolaidžiavimas  fanatizmui virstu kruvinomis skerdynėmis.

Skaityti visą įrašą

Imigracija ir daugiakultūriškumo kontekstas

Paskelbta 2011 liepos mėn. 23 d. | 0 koment.

Žymės: , , ,

Daugiakultūriškumas ar multikultūralizmas? Viešojoje erdvėje dažnai naudojami abu terminai, nors turinys vienas ir tas pat.  Todėl buvo pasirinktas pirmoji  – lietuviškesnė savoka. Tačiau  gremėzdiškumas taip ir išliko. Tokie sunkiai ištariami  žodžiai kai kuriuos žmones  teigiamiems pamastymams nenuteikia. Ypač kai kontekstas - Lietuva. Daugybė atliktų tyrimų vienareikšmiškai įvardija Lietuvą kaip vieną iš netolerantiškiausių ES valstybių.  Keista. Juk pažvelgus į Lietuvos istoriją „Nuo Baltijos iki Juodosios jūros“ ir iki šių dienų, lietuviai kaip tauta visada buvo artimai susijusi su kitataučiais, - be kurių Lietuvos istorija būtų buvusi neįmanoma

Skaityti visą įrašą

Still unresolved restitution - daily Haaretz, Israel

Paskelbta 2011 liepos mėn. 10 d. | 4 koment.

American Jewish organizations never even raised the possibility of reopening the subject of compensation for expropriated non-religious communal and private property.

The process of Jewish property restitution in Lithuania has dragged on for a decade now. Late last month, however, the Seimas, the Lithuanian parliament, voted 82 to seven (with 16 abstentions ) to approve a bill for compensation for communal property stolen during the Holocaust. This is good news, to be sure, but in my opinion, it is also too little too late.

Skaityti visą įrašą

Ten, kur prasideda religija, baigiasi demokratija

Paskelbta 2011 liepos mėn. 7 d. | 3 koment.

Nustebau, perskaitęs Andriaus Navicko, bernardinų.lt redaktoriaus asmeniniame tinklapyje straipsnį "Krikščionys ir dirbtinio apvaisinimo dilema" - ”Pulk katalikus, gelbėk demokratiją?" pastraipos antraštę. Straipsnyje kritikuodamas ateistus, jis, pasirinkęs mano straipsnį ”Konservatoriai pavirto kietakakčių katalikų partija” pavyzdžiu,  įžvelgia jame neapykantos katalikams skatinimą.  Na, jeigu  tokią išvadą būtų paskelbęs koks nors religinis fanatikas, nenustebčiau. Bet  Andrius Navickas yra ne tik praktikuojantis katalikas, bet ir rimtas žurnalistas.

Skaityti visą įrašą

 
Archyvas
© Arkadijus Vinokuras, 2011 - 2024 | www.vinokuras.lt | Web Sprendimas: ATO.lt design